Hälsosam kost

Vad är hälsosam kost? Det är en otroligt svår fråga att svara på. Det är även individuellt vad som passar din kropp bäst. Men några saker som vi vet idag inte är hälsosamt för din kropp är för mycket mättat fett samt vitt oraffinerat socker. 

För att enkelt lägga om sin kost till mer hälsosam kan man därmed börja med att äta mer av nyttigt fett, minska sockerintag samt öka intag av grönsaker och rotfrukter. Det är även skillnad på kost som är hälsosam och kost för att gå ner i vikt. Exempelvis ses nötter som en hälsosam kost medan de å andra sidan är kaloririka vilket inte är så bra om du vill gå ner i vikt och hålla dig på ett lågt kaloriintag. 

Gå ner i vikt

För att gå ner i vikt behöver du få i dig färre kalorier än du gör av med. Dvs mängden kalorier från det du äter och dricker behöver vara lägre än det antal kalorier du gör av med basalt samt med din träning. 

Det finns mängder av appar som kan hjälpa dig att räkna ut detta. Hur mycket du gör av med beror på hur mycket du väger, hur lång du är och även hur mycket muskelmassa du har. Med hjälp av en app kan du enkelt få en överblick av hur mycket du gör av med och hur mycket kalorier den mat du äter innehåller. Att ta hjälp av en kaloriräknare kan hjälpa dig att komma igång med din viktminskning. När du sedan fört denna dagbok ett tag har du lärt dig vad olika livsmedel innehåller och vad du bör äta för att fortsätta din viktnedgång. 

Har du väldigt svårt att gå ner i vikt kan du ta hjälp av en kostrådgivare eller PT med dessa kunskaper som kan hjälpa dig med både träning och kost.