Stressa mindre

Långvarig stress är inte heller bra för ens hälsa. Det är viktigt att kunna koppla av och ta udden av stressen. Det finns olika typer av stress och det är den där dåliga stressen man vill bli av med så mycket som möjligt. 

För att hjälpa en att stressa ner finns det exempelvis andningsövningar som man kan göra för att slappna av. Ibland krävs KBT  eller annan terapi för att ta bort den skadliga stressen. 

Känner du att du är i riskzonen för den skadliga stressen och vill ha hjälp kan du kontakta en online doktor och få råd direkt av en psykolog. 

Den oändliga todo - listan

Ni vet den där todo-listan som aldrig tar slut. Ständigt fylls den på med nya todos. Vi vill ge er lite tips på hur ni kan göra för att inte ha den långa listan hängande över er då detta ökar stressen du känner. 

  1. Skriv endast in saker som inte är återkommande (ex. tvätta eller städa). Vill ni ha en lista för även detta ha en separat. 
  2. Dela upp din lista på korta saker (max 5 minuter) och längre saker. 
  3. Börja därefter att pricka av alla dessa korta saker. Då de tar max 5 minuter kan du tex avsätta en stund en kväll för att gå igenom den delen av listan. Exempelvis boka bilservice, tid till doktorn eller liknande kan du snabbt göra medan du sitter i soffan en stund. Det viktiga är bara att ta tag i det. 
  4. Därefter sätter du dig med den delen av listan med längre todos. Planera in dessa framöver, ex på söndag ska jag under två timmar ägna mig åt att plantera om alla blommor.