Motion och träning

Att röra på sig och låta hjärtat jobba är väldigt viktigt för ens hälsa. Regelbunden motion minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt många fler som exempelvis följdsjukdomar för fetma. Vad man gör är mindre viktigt utan det viktiga är att man gör det. 

Sätt upp en rutin och håll den. Skulle du bli sjuk eller inte kunna genomföra din planerade träning en dag. Ge då inte upp och tänk att nu blev det inte mer utan fortsätt bara där du slutade och kör på igen. Det kommer att hända flera gånger att rutinen bryts på grund av sjukdom eller andra händelser. 

Det kommer inte bara att vara uppåt och du kommer inte varje dag känna för att gå och träna. Det är dem dagarna när du känner för det minst som kommer att ge dig mest tillfredställelse. Du kommer att vara så nöjd efteråt att du faktiskt gjorde det ändå. 

Vad ska man träna? Det du tycker bäst om. Men våga testa nya grejer för även om du inte tror du gillar en sak nu kanske du gör det efter ett par gånger. Det finns otroligt mycket saker du kan göra. Här nedan finns en lista med några förslag. Börja med det som du tror att du kommer att gilla och känner dig bekväm med. Sedan kan du utöka till att testa mer former om du vill. 

När ska man inte träna?

Det enkla svaret är när man är sjuk. Har du feber eller halsont så är det absolut inte träning som gäller. Du kan såklart gå ut på promenader om du känner dig pigg nog för det men inte någon hårdare pulshöjande träning. Varför inte? Jo det finns en risk att få hjärtmuskelinflammation, vilket kan vara mycket farlig. Det är få som drabbas men du vill inte ta den risken. 

Har du lite lätt kill i halsen som ligger kvar efter en tids förkylning kan du träna. Men ta det lugnt och lyssna på din kropp. Även när du återgår till träning efter sjukdom bör du ta det lite lugnt i början för att känna av din kropp och vad den orkar med. 

Har du skadat dig kan du anpassa din träning efter skadan. Har du till exempel skadat en fot kanske du kan köra styrkeövningar för överkroppen. Rådfråga med din läkare vad denne tycker är passande träning med din skada. Försök att alltid röra på dig så gott det går för att hålla igång din kropp. 

Köpa nya kläder eller inte?

Vi tycker man ska unna sig nya kläder för att dels fira man gått ner i vikt. Dels för att lämna sin gamla kropp och sina gamla vanor bakom sig en gång för alla. 

Tips, är att köpa ett big-pack t-shirtar ifrån shirtstore.se.